Urfanatik.com olarak Ramazan ayının diğer günlerinde olduğu gibi bugünde sahur ve iftar menülerinizi sizler için haberimizde derledik.
Ayrıca Ramazan-ı Şerif’in Fazilet Takvimi ve Günlük Cüz’ de Urfanatik.com’da gün gün okuyucularıyla buluşacak.
RAMAZANIN 24. GÜNÜ SAHUR MENÜSÜ
Ekmek arası tost
Bir barak kefir
Bol yeşillik
Ramazanin 24. Günü Sahur Menüsü
RAMAZANIN 24. GÜNÜ İFTAR MENÜSÜ
Sebzeli bulgur pilavı
Tavuk but
Yoğurt
Ramazanin 24. Günü İftar Menüsü
AYET
“Rabbimiz! Hem onları, hem de onların babalarından, eşlerinden ve nesillerinden sâlih olanları, kendilerine va‘dettiğin sonsuz nimet ve ebedî mutluluk yeri olan Adn cennetlerine yerleştir. Şüphesiz sen kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olansın.” (Mü'min Sûresi, 8. Ayet)
HADİS
“Sakın babalarınızdan yüz çevirip uzaklaşmayın! Kim babasından yüz çevirirse (bu davranış) nankörlüktür.”
GÜNÜN DUASI
Ey Rabbim! Babamı bağışla. Çünkü o gerçekten yolunu şaşıranlar arasında. Ve herkesin yeniden diriltileceği gün beni utandırma! O gün ki, ne malın, ne mülkün, ne de çoluk çocuğun bir yararı olmayacaktır. Yalnızca Allah’ın huzuruna kötülükten arınmış bir kalple çıkanlar kurtulacaktır.
24. Günün Duasi-1
FAZİLET TAKVİMİ
SADAKA-İ FITIR
Maddî darlık endişesinden ve husûsiyle de günlük nafakasını temin edememek sıkıntısından uzak olmak, bir insan için sevinç ve sürur sebebidir.
Dinimiz, bu cihetin de çaresini temin etmiş, Ramazân-ı şerîf bayramı gününde, fakir Müslümanların sevindirilmesi için onlara sadaka-i fıtır verilmesini vacip kılmıştır.
Fitre, mâlî bir ibadettir. Ödenmedikçe, zimmette ömür boyu borç olarak kalır. Zekâtta olduğu gibi, fitrede de niyet lâzımdır. Niyetsiz olmaz.
Sadaka-i fıtrın, bütün hükümleri, zekât gibidir. Ancak mal zâyi olursa zekât o kimseden düşer, lâkin sadaka-i fıtır düşmez.
Fitrenin verileceği yerler, zekâtta olduğu gibidir. Yani zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir.
Husûsiyle talebe-i ulûma (dünya ve âhiret saadetini temin eden dînî ilimleri tahsil edenlere), zâhid, takvalı ve sâlih olan kimselere verilmesi evlâdır.
İlmiyle amel edenlere verilmesi ise tamamından daha faziletlidir.
Bayramdan önce verilen bir sadaka-i fıtır, hem tutulan orucun noksanlarını tamamlayacak hem de fakir bir Müslümanın hiç olmazsa bir günlük nafakasını temin etmiş olacaktır.
KADİR GECESİ’NDE KILINMASI TAVSİYE EDİLEN NAMAZ
Bu gece dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır:
1’inci rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü...,
2’nci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü...,
4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur.
NAMAZDAN SONRA
1 defa, “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.”
100 “Elem neşrah leke...” sûresi,
100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,
100 defa da Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, Hazret-i Âişe validemize öğrettiği, “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa‘fü annî” duası okunur ve dua edilir. Mümkünse bir de tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)